AA
DUNAFERR közlemény: Hagyják békén a gyárat!

DUNAFERR közlemény: Hagyják békén a gyárat!

2020. október. 15

Akik nem akarnak segíteni, hagyják békén a DUNAFERR-t!

A DUNAFERR határozottan visszautasít minden olyan politikai szándékot, amely a vállalat jelenlegi nehéz helyzetét kihasználva igyekszik politikai népszerűségre szert tenni.

Szeretnénk újra egyértelművé tenni azt, amit korábban is sokszor elmondtunk: a DUNAFERR mindig is távol tartotta magát a városi vagy megyei politikai hatalomért folytatott politikai küzdelmektől és kampányoktól.

Mindemellett a régió gazdaságának egyik legmaghatározóbb szereplőjeként és egyik legjelentősebb adófizetőjeként nem közömbös számunkra, hogyan irányítják a várost és a megyét. Ahogyan kiváló kapcsolatokat ápolunk az illetékes minisztériumokkal, kormányzati szervekkel, úgy helyi szinten is együttműködésre törekszünk a közéleti szereplőkkel.

Azonban szomorúan látjuk, hogy vannak olyan helyi politikusok, akik sem most, sem a múltban nem voltak nyitottak az együttműködésre, és úgy gondolják, hogy megkopott politikai népszerűségüket akkor szerezhetik vissza, ha folyamatosan támadják a DUNAFERR-t. Éppen úgy, ahogyan teszi ezt Cserna Gábor Dunaújváros volt polgármestere, aki néhány napja azzal vádolta a nehézségekkel küzdő DUNAFERR-t, hogy nem vállal felelősséget saját munkatársaiért.

Vannak, akik nem értették meg, hogy a DUNAFERR-rel való együttműködés és nem az ellene való viaskodás az, amely a várost előre viszi, és amely annak lakóinak hasznát szolgálja. A DUNAFERR az, amely megélhetést biztosít a dunaújvárosi emberek közel felének, amely az elmúlt három évben átlagosan 50%-kal emelte a dolgozók bérét és amely helyi adóként több milliárd forint adót fizet be minden évben Dunaújváros költségvetésébe.

Ezzel szemben a volt polgármester az, aki a múltban is rendszeresen visszautasította a DUNAFERR együttműködési kezdeményezéseit. Aki bár meghívták, egyetlen alkalommal sem vett részt a Vasas- és Kohász Napon, a DUNAFERR hagyományos, valamennyi dolgozóját vendégül látó ünnepségén, a város kiemelkedő rendezvényén. A volt polgármesternek hivatali ideje alatt számos alkalommal lett volna lehetősége segíteni a vállalat dolgozóit. A környezetvédelmi kihívásokra válaszul megtehette volna például, hogy a társaság által befizetett adó csak egy kis részét visszajuttatva, biztosítsa, hogy a fejlesztési forrásokban szűkölködő DUNAFERR környezetvédelmi beruházásokat hajtson végre. De nem tette. Ehelyett inkább azzal fenyegetőzött, hogy környezeti szempontokra hivatkozva leállíttatja a gyárat, ezzel veszélyeztetve országszerte tízezrek megélhetését.

Sajnos vannak azonban olyan politikai pártok is, amelyek a DUNAFERR kontójára kívánnak érdemeket szerezni maguknak a szavazók között. Tegnap az MSZP tartotta magát hivatottnak arra, hogy közleményben leckéztesse meg a vállalatot, amely minden erejével azon van, hogy dolgozói megkaphassák fizetésüket. Úgy tűnik, a válságban egyre többen vannak, akik másoknak bölcs tanácsokat tudnak adni, de kevesen azok, akik tenni is képesek a megoldás érdekében.

A DUNAFERR jelenlegi kritikus helyzete nem helyi politikai kérdés. A válságot az iparág globális nehézségei és a koronavírus-járvány idézte elő, valamint az a tény, hogy a DUNAFERR már évek óta teljesen egyedül kénytelen állni a harcot a mostoha körülményekkel szemben.

A DUNAFERR-nek most segítségre van szüksége, és azoktól az emberektől, akik - amikor lett volna rá lehetőségük - nem akartak segíteni, és most is inkább támadják a vállalatot, azt kérjük: hagyják békén a DUNAFERR-t!