AA
Meleghengerlés

Meleghengerlés

A melegen hengerelt szalag alapanyaga a folyamatosan öntött bramma. A Meleghengermű alapanyagigényét saját gyártású és import brammákból elégítjük ki. A brammákat szalaggá történő hengerlés előtt a melegalakításhoz szükséges hőmérsékletre (1200 - 1270 °C-ra) hevítjük, két erre alkalmas csúszósínes vegyes tüzelésű tolókemencében és egy földgáztüzelésű léptetőgerendás kemencében. A kemencék energiahatékonyságát az égéslevegő előmelegítésére szolgáló, a füstgáz fizikai hőtartalmát hasznosító rekuperátorok biztosítják.

A melegalakítás hőmérsékletére hevített brammákat az előnyújtó gépcsoporton 24 - 36 mm vastagságú előlemezzé hengereljük (a készlemez vastagságának, szélességének és minőségének függvényében). A reverzáló üzemmódban működő előnyújtó gépcsoport 1 db függőleges úgynevezett torló és 1 db vízszintes elrendezésű duó hengerállványból áll. A brammák felületén a hevítés során keletkezett primer revét  egy primer revétlenítő berendezés, az előnyújtás alatt keletkező szekunder revét 140 bar nyomású ipari vízzel működő revétlenítő rendszer segítségével távolítjuk el.

A folytatólagos készsor előtt elhelyezett coil-box teszi lehetővé, hogy a Meleghengerműben gyártott nyerstekercsek tömege elérheti a 25 tonnát, e mellett az előlemez hőmérsékletének megtartására, homogenizálására szolgál.

A fajlagos acélfelhasználás javítása érdekében előlemez-végvágás optimalizáló rendszer működik. Az előnyújtás után keletkező szekunder revét az első állvány előtt elhelyezett 140 bar nyomású revétlenítő egység távolítja el. A hat kvartó elrendezésű állvánnyal rendelkező folytatólagos készsor 800-1540 mm széles szalag hengerlésére alkalmas. A készsoron működő vastagságszabályozó rendszer a melegen hengerelt termékek méretpontosságát garantálja.

A készsoron működő állványközi, illetve a készsor utáni elvezető görgősorra telepített lamináris szalaghűtő rendszer a melegen hengerelt szalag hőmérsékletének szabályozásával járul hozzá a nyerstekercsek megfelelő mechanikai tulajdonságainak kialakításához.

A kihengerelt szalag felületét a kifutó görgősorra telepített automata felületellenőrző egység vizsgálja.

Az 1,2 - 18 mm vastagságú szélesszalagok végül egy 25 tonnás és egy 35 tonnás tekercset befogadó csévélővel felcsévélésre kerülnek. Az előállított melegen hengerelt nyerstekercsek több, mint fele a hideghengerműi pácolósorra és a Lemezalakítóműbe kerül tovább feldolgozásra. A nyerstekercsek fennmaradó része tábla, vagy szélesszalag formájában — sima vagy mintázott felületi kivitelben — kerül értékesítésre.

A Meleghengermű területén működik a Lefejtő-darabolósor, mely a melegen hengerelt-, továbbá pácolt szélestekercsekből táblalemez-kötegeket állít elő.

 

PRM Igazgatóság Technológiai Főosztály
Portász Attila
technológiai főosztályvezető

+36 (25) 581 775
Minőségügyi Főosztály
Éberhardt Zoltán
minőségügyi főosztályvezető

+36 (25) 581 044
+36 (25) 584 781
Szenczi Péter
meleghengerlési minőségügyi osztályvezető

+36 (25) 583 776
+36 (25) 584 781